Cerita Ustazah mengetuk pintu hati…

KBW Mac 2013

Aisyah, berapa jumlah peserta sekarang?
672, kak Adnin. (Ditangannya masih ada beberapa helai borang kedatangan yang belum di key in ke dalam sistem pendaftaran berkomputer).

Saya bertanyakan jumlah peserta kerna bimbang kerna kapasiti Dewan Teratai adalah 500 orang untuk kedudukan selesa. Ini bermakna, kami terpaksa bersedia untuk “berdiri” lagi untuk memberi laluan kepada peserta untuk duduk😦

Alhamdulillah, kami beruntung dapat berjumpa dan mendengar sendiri dari Ustazah yang tersohor ini. Walaupun agak sibuk dengan teknikal semasa program ada beberapa mutiara kata dari Ustazah yang membuat aku termenung panjang tadi. Mata pun belum dapat dipenjamkan lagi mengingatkan tazkirah dari beliau.

Ya Allah permudahkanlah urusan duniaku dan urusan akhiratku. Amin.

Tak reti nak bercerita tapi bila balik ke asrama, dapat pulak “tazkirah” yang lebih kurang sama dari Amy Amry via Wosak.

rasanya sudah sampai masanya untuk aku mempraktikan beberapa kerja supaya tidak kelam kabut di masa hadapan. Ya benar, sejak arwah meninggal, aku sudah kurang berminat untuk menceburkan bidang “masak-masak”. Skill semasa arwah ada memang sudah banyak terlupa tapi LIVE GOES ON…

Satu dapur asrama berjaya dibersihkan, Alhamdulillah. Dek kepenatan mengemas, tak larat nak memasak pulak. Kira esoklah pulak… malam ni makan roti ngan air jer…

ps : KULIAH BULANAN SIRI MAC 2013

*****************************************************************************

Kopipes Amy Amri

Istimewanya wanita:
Bila SUAMI balik rumah…. Dia jadi heran giler halaman umah berselerak, surat kat peti pos tak berambil, anak-anak tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang-camping, penuh dengan tanah dan kotoran, rambut tak bersikat, tak bermandi.. Masuk ke pintu rumah lagi lelaki tu terkejut.

waaa… mana isteri ku…

Ruang tamu lagi teruk berselerak. Lelaki tu melaung nama isterinya.. Sepi tiada jaw…apan. Masuk ke dapur, sinki penuh dengan pinggan mangkuk tak berbasuh, periuk tak bercuci, mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak. Masuk ke bilik air, baju belum berbasuh apatah lagi berendam. Lelaki itu cemas mencari isterinya. Dia bergegas ke tingkat atas melihat isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku.

fuuu.. lega..

“Awak sakit ke?” tanya lelaki itu. “Tak lah”, jawab isterinya ringkas. “Kenapa teruk sangat rumah kita hari ni?” Tanya si suami lagi sambil meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam.“Wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg mengatakan yang saya ini hanyalah suri rumah, duduk di rumah tak sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut kepenatan kadang-kadang..

lelaki tu pun berfikir…

Kalau madam takde kat umah, alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat ape yang kita suka. Boleh belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental dan fizkal. Pendek kata, FreeDoMmmmmlah!! But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning “She’s Gone”’ aku plak trasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiokkk, no one shouting from the kitchen for help, no ne to komen this and that, no one to criticize. Everything will be smooth…

hahaha… takde yg nak marah ku…

Tp masuk hari ketige, I felt something missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau ‘asshemmmm’, tak tau la mana nak cari yang baru. Colgate da nak abis, tak tau kat mana dia stock up. Air suam da habis, malas nk boil… Masuk hari keempat, rindu mula terasa…

Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer best pon jadi tak best. Nasik bungkus feberite jadik tak feberite. Makan kat 5 star hotel jadik rasa macam makan kat kedai AA. Lebih-lebih lagi bila laundry basket da makin bertimbun ngan baju kotor. Toilet dah mula licin berdaki.. Lantai dah berbelak, tak dimop.. Every nite, very the lonely, baring atas katil nengok ceiling blindly.. bila lonely gini, baru lah rasa benar kesepian.

Jangan kata sebulan atau setahun, belum seminggu isteri takde kat umah, aku dah rasa separuh pengsan. Masa ni barulah sedar netapa pentingnya seorang wanita bernama isteri… So guys out there.. jgn buli isteri kite. Kalau boleh, tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat dia tu kuli ker?! Maid ker?!! Kan dia tu bini kita, best fren kita, sweetheart kita.. Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa nikah dulu cukup ker nak bayar gaji dia …………………………………………………………seumur hidup ???

ingat balik..

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s