Qaryah Ramadhan @ Kota Bharu

Tahun ini merupakan tahun ke-3, aku terlibat secara langsung dengan Qaryah Ramadhan (QR).

Tahun pertama dan kedua semasa memegang title S/U Nisa’ Kelantan.

Tahun ini pula sebagai PRO 2 Nisa’. Jika sebelum2 ni, pastinya saban petang, kepala aku start berserabut dengan pelbagai perkara yang berkaitan QR. Tahun ni alhamdulillah rasa lega dapat pas baton pada orang lain…

SEPINTAS INFO

Qaryah Ramadhan @ Perkampungan Ramadhan ini telah bermula pada tahun 1993 atas saranan YAB Dato’ Bentara Setia Menteri Besar Kelantan. Ianya bermula di Dataran MPKB (sekarang ni dah jadi jalan antara stesen bas SKMK dengan Kota Bharu Trade Centre.  Kalau dulu, keadaan cukuplah menyediahkan dan tidak selesa, tambahan pulak jika hari hujan… Masa tu hanya cuma disediakan tempat solat dan tempat berwuduk sahaja. Seingat aku, aku tak pernah solat terawih di situ… hehehe

Aku tak ingat tahun berapa QR ni dipindahkan ke Dataran Stadium. Kalo tak silap, masa tu aku tengah belajar di UPM. Mula-mulanya, keadaannya nampak masih sama dengan di Dataran. Bila MPKB diisytiharkan sebagai Bandaraya Islam pada tahun 2005…. Keadaan di QR kini lebih baik, siap ada taman mini, khemah solat terawikh beraircond, imam plak diimport dari Mesir.

Selain itu, program2 ambang Ramadhan juga telah banyak diupgrade… Tahniah kepada petugas2 MPKB yang banyak bertungkus-lumus antaranya yang paling kalut adalah En Izudin dan juga juga yang paling tak dilupakan Ust Din. Dulu-dulu, kalau dapat panggilan dari Ust Din… mulalah start planning cari ayat auta kalau tak siap lagi kerja yang disuruh… hehehe… tu dululah, zaman nak belajar2 buat kerja ngan orang2 MPKB…

PROGRAM-PROGRAM tahun ini

  1. 1000 Yasin dengan diketuai Imam Emas Masjid Telipot (merdu sungguh suara Tok Imam… aku tok leh bayang, adakah suara Nabi Daud lebih asyik lagi…?)
  2. 3,500 orang = 117 kali khatam Quran di petang ambang Merdeka. Sila baca HARAKAHDAILY
  3. Sepetang bersama Nora
  4. Forum Mertuaku Ibubapaku, Menantuku Anakku
  5. dan banyak lagi program-program yang dibuat. Pendek kata, QR tahun ni paling terbaik yang pernah dilaksanakan….

AMILIN & AMILAT

Setelah berhujah dengan pelbagai alasan, akhirnya permintaan untuk menambah amilat dari 15 kepada 30 orang berjaya. Aku tersenyum meleret, tapi tahulah Ust Din di hujung corong sana….

This slideshow requires JavaScript.

3 thoughts on “Qaryah Ramadhan @ Kota Bharu

  1. Pingback: kali ini sekejap sahaja di Qaryah Ramadhan 1433H… « Adnin Naim's Blog

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s