Rumah baru @ wordpress

Assalamualaikum wrt wbt…

Setelah sekian lama hasrat untuk menulis blog @ wordpress tertangguh… akhirnya hari ini menjadi realiti. Boleh dikatakan hasrat ini sudah terlalu lama bertangguh… kekadang bikin haru biru memikirkan, bilakah saatnya aku ini untuk memulakan langkah yang pertama di wordpress?

Sebelum ini, aku menulis di multiply, di blogspot… namun kerna ada beberapa masalah teknikal, membuatkan aku memilih untuk mencuba pula menulis di WordPress. Lagipun ramai yang kata better guna wordpress daripada yang lain… kesahihannya belum dipastikan lagi tapi apa salahnya aku mencuba… lagipun sign up FREE

Artikel ni diambil dari http://syukran.wordpress.com untuk bacaan tambahan :

Untuk pengetahuan anta, dulu ana banyak gunakan Blogspot, tapi ana dah pindah ke WordPress sejak April lalu kerana beberapa sebab;


1. Blogspot hanya ada satu page manakala WordPress anta boleh tambah beberapa page lagi (Cuma hanya page utama sahaja yang boleh muatkan banyak artikel, page lain hanya untuk satu artikel ataupun boleh buat link)


2.Dalam Blogspot takda page tree, dalam wordpress anta boleh buat dan terdapat page yang anta boleh sembunyikan dan diakses melalui link note macam dalam galeria dan page Usrah diatas.


3. Kalau blogspot, artikel yang anta tulis akan appear semua dalam page utama dan menjadikannya terlalu panjang, tapi dalam wordpress anta boleh ambil perenggan pertama letak dalam page utama, an pembaca boleh klik untuk bacaan seterusnya. Ini akan jadikan page jadi cantek.


4. Selain itu, dalam wordpress banyak juga pilihan template yang menarik dan kalau nak tukar Header pun boleh.


Walaubagaimana pun, wordpress ada gak kelemahan. Tak semua benda boleh masuk dengan sidebar tepi sebab dia tak pakai kod html biasa.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s